Przepis na babciny rosół 📖

Składniki:
- 1 kg drobiu (kurczak, kaczka, indyk), najlepiej mieszane części z kością i skórą
- 2 litry zimnej wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- włoszczyzna (1 mały kawałek selera, kawałek korzenia pietruszki, kawałek pora)
- 2 ząbki czosnku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. W dużym garnku umieść drobiowe części mięsa i zalej je zimną wodą, tak aby całość była przykryta. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1-1,5 godziny. Usuwaj powierzchniową pianę, która się tworzy.
2. W międzyczasie obierz i opłucz warzywa. Marchewki i pietruszkę pokrój na kawałki, a pora i cebulę przekrój na pół.
3. Gdy mięso będzie gotowe, odcedź bulion, pozostawiając je w garnku. Dodaj do niego wszystkie przygotowane wcześniej warzywa, czosnek, ziele angielskie oraz włoszczyznę.
4. Wszystko gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 1-1,5 godziny, aż warzywa będą miękkie. Odstaw do ostudzenia, a następnie przecedź przez sitko. Dobrze obleczony wywar jest podstawą smacznego rosołu.
5. Dopraw bulion do smaku solą i pieprzem.
6. Rosół podawaj z makaronem lub dodatkiem ulubionych klusek. Posyp natką pietruszki przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

rosół babciny
babciny jabłecznik
babciny kapuśniak
babciny chleb
babciny bigos