Przepis na idealne pierogi ruskie 📖

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 ziemniaki
- 150g twarogu
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- olej lub masło do podsmażenia cebuli

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajko, olej i stopniowo wlewaj letnią wodę. Zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na około 30 minut.
3. W międzyczasie obierz ziemniaki, pokrój je na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Zmiel twaróg i dodaj do ugotowanych ziemniaków.
4. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju lub maśle, aż będzie miękka i lekko złocista. Dodaj ją do masy z ziemniakami i twarogiem. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
5. Odstaw masę do ostygnięcia.
6. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkuj ciasto na cienkie płaty. Wykrawaj kółka o średnicy około 8-10 cm.
7. Na środku każdego koła umieść porcję masy z ziemniakami i twarogiem. Zlep brzegi pieroga, formując półksiężyc.
8. Gotuj pierogi w osolonej wrzącej wodzie przez około 2-3 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.
9. Wyjmij pierogi łyżką cedzakową i odcedź.
10. Podawaj pierogi ruskie na gorąco, skropione stopionym masłem i posypane świeżym koperkiem lub podsmażoną cebulką.

Smacznego!

Podobne przepisy

idealne ciasto na pierogi ruskie
idealne pierogi
idealne ciasto na pierogi
pierogi ruskie w panierce
pierogi ruskie bez twarogu