Przepis na jabłecznik na kruchym cieście przyślij 📖

Oto przepis na jabłecznik na kruchym cieście:

Składniki:
- 4 jabłka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200g mąki
- 100g masła
- 80g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli

Przygotowanie:
1. Najpierw przygotuj crumble. W misce wymieszaj mąkę, masło pokrojone w kostkę i cukier puder. Zagnieć składniki, aż powstanie kruche ciasto. Wstaw je do lodówki na 30 minut.
2. W międzyczasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.
3. W dużej misce wymieszaj pokrojone jabłka, cukier i cynamon.
4. Na dnie prostokątnej tortownicy wyłóż papier do pieczenia i wylej masę jabłkową.
5. Po upływie 30 minut wyjmij kruche ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm.
6. Pokrój ciasto na paski, które ułóż na wierzchu jabłek, tworząc kratkę.
7. Wbij jajko do niewielkiej miski, roztrzep je widelcem i delikatnie posmaruj nim ciasto.
8. Piecz jabłecznik w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 40-45 minut, aż wierzch będzie złoty.
9. Wyjmij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia i podawaj najlepiej na ciepło.

Smacznego!

Podobne przepisy

jabłecznik na kruchym cieście szybki
łatwy jabłecznik na kruchym cieście
dobry jabłecznik na kruchym cieście
pyszny jabłecznik na kruchym cieście
jablecznik na kruchym ciescie z kisielem