Przepis na kapuśniak na wołowinie 📖

Składniki:
- 500 g wołowiny (np. gulaszowa)
- 1 średnia główka kapusty
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka oleju
- 1 litr bulionu wołowego
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:
1. Wołowinę pokrój na małe kawałki.
2. W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę i podsmaż ją, aż się zarumieni.
3. Dodaj do garnka czosnek i podsmaż przez minutę, aż uwalni swój aromat.
4. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i por. Smaż wszystko razem przez kilka minut, aż warzywa zmiękną nieco.
5. Dodaj do garnka pokrojoną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dokładnie wymieszaj.
6. Wlej bulion wołowy, dodaj solę i pieprz. Doprowadź do wrzenia.
7. Gdy zupa zacznie wrzeć, obniż temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie.
8. Kapuśniak podawaj gorący, np. posypany świeżo posiekanym koperkiem. Smacznego!

Podobne przepisy

krupnik na wołowinie
zupa pomidorowa na wołowinie
kapusniak
n kapusniak
kapuśniak fit