Przepis na kapuśniak parzybroda 📖

Kapuśniak parzybroda jest tradycyjnym, pysznym polskim daniem. Oto przepis na ten aromatyczny zupa:

Składniki:
- 1 duża główka kapusty kiszonej
- 400 g wieprzowiny (np. łopatka lub karkówka)
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sól i pieprz do smaku
- Żurawina (do podania)

Instrukcje:
1. Kapustę kiszoną dokładnie odsącz i posiekaj.
2. Mięso umyj, oczyść z błon i pokrój w kostkę. Następnie podsmaż na rozgrzanym oleju w garnku.
3. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, a potem dusz przez kilka minut, aż zmiękną.
4. Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki, liście laurowe oraz kminek i wszystko razem smaż jeszcze przez chwilę.
5. Marchewki i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Całość zalej wodą tak, aby pokryła wszystkie składniki.
6. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 45-60 minut, aż mięso i warzywa będą miękkie.
7. Na koniec dodaj kapustę kiszoną i gotuj jeszcze przez 10-15 minut.
8. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
9. Podawaj kapuśniak parzybroda z kawałkami mięsa i warzyw, dekorując go łyżką żurawiny.

Smacznego!

Podobne przepisy

danie parzybroda
kapuśniak fit
kapusniak
n kapusniak
kapuśniak na wołowinie