Przepis na mac and cheese 📖

Oto prosty przepis na tradycyjne danie mac and cheese:

Składniki:
- 250 g makaronu (np. muszelki, łokcie lub penne)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- 200 g startego żółtego sera (np. cheddar)
- 100 g startego sera mozzarella
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie odcedzamy i odstawiamy na bok.
2. W garnku rozpuszczamy masło na średnim ogniu. Dodajemy mąkę i mieszamy, tworząc jasnobrązową pastę (roux).
3. Stopniowo wlewamy mleko, ciągle mieszając. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i zacznie bulgotać.
4. Dodajemy starte sery żółte i mozzarella, mieszamy do połączenia. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego smaku.
5. Dodajemy gotowany makaron do sosu serowego i dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
6. Danie mac and cheese serwujemy od razu, jeszcze ciepłe. Możemy je również opcjonalnie zapiekać w piekarniku, aby ser z wierzchu był lekko zrumieniony.

Smacznego!

Podobne przepisy

mac and cheese fit
mak and cheese
mac and cheese latwy
mac and cheese mikrofala
mac and cheese przyslij