Przepis na mac and cheese z serem gouda 📖

Oto prosty przepis na mac and cheese z serem gouda:

Składniki:
- 250 g makaronu muszelki
- 2 szklanki startego sera gouda
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2,5 szklanki mleka
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
1. Zagotuj wodę w dużym garnku. Dodaj makaron i gotuj go według instrukcji podanych na opakowaniu. Odstaw odrobinę wody po ugotowaniu makaronu.

2. W innym garnku rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie gładka masa.

3. Stopniowo wlej mleko do masy z masłem i mąką, ciągle mieszając, aby zapobiec powstaniu grudek. Gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.

4. Dodaj starty ser gouda do sosu i mieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści. Dopraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową według uznania.

5. Do gotowego sosu dodaj odcedzony makaron muszelki i delikatnie wymieszaj, aby makaron był równomiernie pokryty sosem.

6. Podgrzewaj całość przez kilka minut, aż danie będzie dobrze rozgrzane.

7. Przełóż mac and cheese z serem gouda do półmisków i podawaj od razu, póki jest gorące.

Smacznego!

Podobne przepisy

makaron z serem gouda
makaron z serem żółtym gouda
mac and cheese fit
mak and cheese
mac and cheese