Przepis na piernik 📖

Składniki:

- 500 g mąki pszennej
- 250 g miodu
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. W garnku rozgrzej miód z cukrem i masłem, mieszając aż składniki się połączą. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, przyprawę piernikową, cynamon i szczyptę soli.
3. Dodaj ostudzone składniki miodowe i dwa jajka, wyrabiając ciasto ręcznie lub mikserem.
4. Gotowe ciasto podziel na trzy części i uformuj z nich kulki. Owijaj je w folię spożywczą i chłodź w lodówce przez minimum godzinę.
5. Przygotuj formę do pieczenia piernika, wysmaruj ją masłem i posyp mąką.
6. Wyciągnij kulki z lodówki i rozwałkuj je na około 1 cm grubości.
7. Wytnij ciastem kształt piernika - możesz użyć specjalnych foremek lub wykrojników do ciasta.
8. Piecz piernik w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut - do momentu, gdy będzie miękki w środku, ale zarumieniony na zewnątrz.
9. Po upieczeniu pozostaw piernik do ostygnięcia, a następnie udekoruj go według uznania - możesz użyć glazury, posypki z cukru pudru lub płatków migdałów.

Powodzenia!

Podobne przepisy

piernik milky way
piernik pomidorowy
lukier na piernik
piernik wielkanocny
piernik last minute