🍲 Barszcz czerwony - tradycyjna
zupa z buraków, często podawana z uszkami albo śmietaną.
🍲 Rosół - aromatyczny bulion z drobiu, zwykle podawany z makaronem lub kluskami.
🍲 Zupa pomidorowa - gładki krem z pomidorów, czasami z dodatkiem ryżu lub zawiesiny.
🍲 Żurek - kwaśna zupa na bazie zakwasu żytniego, często podawana z białą kiełbasą i jajkiem.
🍲 Kapuśniak - gęsta zupa z kwaszonej kapusty, zwykle z mięsem i ziemniakami.
🍲 Grochówka - gęsta zupa z grochu, często z dodatkiem boczku.
🍲 Flaki - popularna w Gliwicach zupa z wołowej żołądź, często podawana z dodatkiem kwaszonej śmietany i chleba.
🍲 Krupnik - zupa z kaszy, zwykle z dodatkiem warzyw i boczku.
🍲 Zupa fasolowa - aromatyczna zupa z białej fasoli, często z dodatkiem kiełbasy lub boczku.
🍲 Zupa ogórkowa - klasyczny barszcz ogórkowy z kiszonych ogórków, zwykle podawany z ziemniakami i smietaną.