🍅 Pomidorowa: tradycyjna 
zupa z pomidorów, z dodatkiem marchwi, cebuli, ziemniaków i przypraw. Często podawana z 
makaronem lub ryżem. 
🐄 Rosół: delikatny wywar z kurczaka lub wołowiny, z dodatkiem marchwi, pietruszki, selera i natki, z aromatami ziół. 
🥔 Ziemniaczana: gęsta i sycąca zupa na bazie ziemniaków, z dodatkiem boczku, cebuli, kwaśnej śmietany i zieleniny. 
🍲 Grochówka: gęsta zupa z żółtego lub zielonego grochu, z dodatkiem wędzonego mięsa, ziemniaków, marchwi i cebuli. 
🌽 Krem z kukurydzy: gładka i kremowa zupa na bazie kukurydzy, z nutą słodyczy, przygotowywana z dodatkiem cebuli, mleka lub śmietany. 
🐟 Żurek: popularna kwaszonka na bazie zakwasu żytniego, z dodatkiem białej kiełbasy, ziemniaków, jajek, cebuli i przypraw, podawana z kwaśną śmietaną. 
🍵 Barszcz czerwony: kwaśna zupa na bazie buraków, z dodatkiem kiszonej kapusty i cebuli, czasem podawana z kwaśną śmietaną i pasztecikiem. 
🐔 Flaki: aromatyczna zupa na bazie wołowych podrobów, z dodatkiem warzyw, przypraw i ziół, często z podsmażanym cebulą. 
🥣 Chłodnik: orzeźwiająca zupa na bazie jogurtu lub kefiru, z dodatkiem startych ogórków, rzodkiewki, cebuli i kopru, często podawana z twardo gotowanym jajkiem. 
🍜 Kwaśnica: tradycyjna zupa kwasowa z kiszonej kapusty, z dodatkiem boczku, wędzonej kiełbasy, ziemniaków, cebuli i przypraw.