🍛 Dal - gęsta 
zupa z różnych rodzajów roślin strączkowych, podawana z ryżem lub płaskimi chlebkami. 
🍲Navratan Korma - mieszanka warzyw gotowanych w kremowym sosie z orzechów, serwowana z ryżem lub naanem. 
🌶️ Vindaloo - pikantne danie mięsne (zazwyczaj z kurczaka lub wieprzowiny) w sosie z octu, czosnku, imbiru i suszonych czerwonych papryczek. 
🍛Biryani - aromatyczny ryż gotowany z różnymi przyprawami, mięsem (najczęściej kurczakiem, jagnięciną lub kozim) lub warzywami. 
🍢Tandoori - dania mięsne (np. kurczak, jagnięcina, krewetki) lub warzywne marynowane w przyprawach i pieczone w tradycyjnym piecu tandoor. 
🍢Samosa - smażone pierożki nadziewane ziemniakami, grochem, cebulą i przyprawami. 
🥘Butter Chicken - danie z kurczaka w sosie pomidorowym, z masłem i śmietaną. 
🍢 Pakora - smażone kawałki warzyw (np. cebuli, ziemniaków) obtoczone w cieście z mąki ciecierzycy i przyprawami. 
🍚 Pilaw - gotowany ryż z przyprawami, z dodatkiem warzyw, mięsa lub owoców. 
🥘Masala Dosa - cienkie placki z ryżu i soczewicy, nadziewane warzywami, podawane z różnymi sosami. 
🌯Roti - płaskie, nie naoliwione chlebki z mąki pszennej, podawane z różnymi daniami.