🍛 Korma - popularne danie indyjskie, które składa się z mięsa, warzyw lub ryżu gotowanego w aromatycznym sosie zawierającym migdały i kawałki kokosowe.
🌶️ Vindaloo - pikantne danie indyjskie, zazwyczaj przygotowane z mięsa lub krewetek w pikantnym sosie curry z octem i czerwoną papryką.
🥘 Biryani - tradycyjne danie indyjskie, składające się z długowłóknistego ryżu i mięsa (często jagnięciny lub kurczaka) aromatyzowanego przyprawami, cebulą i różnymi warzywami.
🍲 Saag Paneer - potrawa oparta na szpinaku i serze paneer, tradycyjnym serze indyjskim, gotowanym w aromatycznym sosie z cebulą i pomidorami.
🍢 Tandoori - smaczne, grillowane danie mięsne, jak np. kurczak, wędzony w tradycyjnym piecu tandoor wraz z przyprawami i jogurtem.
🍚 Dal - proste danie z czerwonej lub żółtej soczewicy, gotowane w aromatycznych przyprawach i podawane z ryżem.
🥘 Chana Masala - potrawa na bazie ciecierzycy gotowanej w pikantnym sosie z kminem, czosnkiem, imbir i innymi przyprawami.
🍨 Kulfi - tradycyjne, indyjskie lody przygotowywane ze skondensowanego mleka, słodzonych i aromatyzowanych różnymi smakami, takimi jak pistacja czy mango.
🌽 Bhutta - pieczony, pikantny kolba kukurydzy podawany z przyprawami i sokiem z cytryny.
🥭 Mango Lassi - orzeźwiający napój, przygotowany z jogurtu, mango i mieszanki przypraw, którego popularność wynika z bogactwa uprawy mango w Indiach.