🍛 Dal Makhani: bogate i gęste danie z czarnych soczewiczkowych curry, podawane z ryżem i naanem.
🍜 Biryani: aromatyczne i kolorowe danie ryżowe z warzywami, mięsem lub krewetkami, często podawane z raitą.
🍢 Tandoori Chicken: marynowane w jogurcie i przyprawach kawałki kurczaka pieczone w tradycyjnym piecu tandoor.
🌶️ Aloo Gobi: pikantne danie ziemniaczano-kalafiorowe, duszone w curry z cebulą i pomidorami.
🍽️ Butter Chicken: delikatne kawałki kurczaka w sosie masłowo-pomidorowym, często jedzone z imbirem i naanem.
🥘 Rogan Josh: gulasz z mięsem, najczęściej jagnięcym, w intensywnym sosie z przypraw, podawany z ryżem lub chlebem.
🍚 Pulao: aromatyczny ryż gotowany z warzywami i przyprawami, często jako dodatek do innych dań.
🥗 Papri Chaat: mieszanka chrupiących smażonych ciasteczek, ciecierzycy, ziemniaków i jogurtu, z pikantnym sosowym polewą.
🍨 Gulab Jamun: małe, słodkie kulki z mąki mącznej smażone w oleju, maczane w aromatycznym syropie różanym.
🍢 Samosa: chrupiące trójkątne pierożki nadziewane ziemniakami, grochem, cebulą i przyprawami, często podawane z tamarindowym sosem.