Przepis na falafele jadłonomia 📖

Oto przepis na falafele:

Składniki:
- 250 g suszonych ciecierzycy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka świeżej kolendry
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
1. Ciecierzycę należy namoczyć w wodzie i zostawić na noc.
2. Następnego dnia ciecierzycę odcedzamy i dokładnie płuczemy.
3. W blenderze lub robocie kuchennym zmiksuj ciecierzycę, cebulę, czosnek, kolendrę, natkę pietruszki, kumin, kolendrę, ostrą paprykę, sól i pieprz, aż do uzyskania gładkiej masy.
4. Dodaj mąkę i sodę oczyszczoną, i dokładnie wymieszaj.
5. Formuj małe kuleczki z pasty falafeli.
6. Na głębokiej patelni rozgrzej olej.
7. Smaż falafele na złoty kolor po około 3-4 minuty z każdej strony.
8. Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Falafele możesz podawać z hummusem, pitą i świeżymi warzywami. Smacznego!

Podobne przepisy

falafele
falafele pieczone
ciecierzycy falafele
falafele z ciecierzycy
tofu jadlonomia