Przepis na flaki z biedronki 📖

PRZEPIS NA FLAKI:

Składniki:
- 1 kg wołowiny (np. żołądki, jelita, kiszkę)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do zagęszczenia
- natka pietruszki do podania

Przygotowanie:
1. Wołowinę dokładnie umyj, zanurz w gorącej wodzie na około 10 minut, a następnie oczyść z błon i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebule, marchewki, pietruszkę i seler umyj oraz pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj.
3. Na dużym rondlu rozgrzej masło, dodaj pokrojoną wołowinę i podsmaż, aż mięso będzie lekko zrumienione.
4. Dodaj cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler, czosnek, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość podsmażaj przez kolejne kilka minut.
5. Następnie zalej wszystko około 2 litrami wody, dopraw solą, pieprzem i octem. Całość zagotuj.
6. Kiedy wywar zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny, aż wołowina będzie miękka.
7. Gdy mięso jest gotowe, wyłóż je z wywaru, a resztę zmiksuj blenderem na gładką masę.
8. Powróć mięso do wywaru.
9. Jeżeli flaki są zbyt rzadkie, możesz je zagęścić bułką tartą. Dodawaj powoli, mieszając, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.
10. Gotowe flaki podawaj gorące, posypane posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

brownie z biedronki
gnocchi z biedronki
karkówkę z biedronki
rybę z biedronki
flaczki z biedronki