Przepis na gnocchi z biedronki 📖

Przepis na gnocchi z biedronki:

Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 200-250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
2. Odsącz ugotowane ziemniaki i przeciśnij przez praskę lub rozgnieć widelcem, aby powstała gładka masa.
3. Do masy ziemniaczanej dodaj jajko oraz szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
4. Stopniowo dodawaj mąkę, mieszając ciasto ręką lub drewnianą łyżką, aż uzyskasz jednolitą i elastyczną masę. Nie dodawaj jednak za dużo mąki, bo gnocchi mogą stać się twarde.
5. Podziel ciasto na kilka części, a następnie z każdej formuj wałeczek o średnicy około 1 cm.
6. Wałeczki ciasta pokrój na małe kawałki, o długości około 2 cm. Aby nadać gnocchi charakterystyczny kształt, możesz lekko rozgnieść każdy kawałek widelcem.
7. Gotuj gnocchi w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. To zazwyczaj zajmuje około 2-3 minut.
8. Gnocchi odcedź, a następnie możesz podać je na talerzach z ulubionym sosem pomidorowym, serem parmezanem lub masłem i świeżymi ziołami.

Smacznego!

Podobne przepisy

tiramisu z biedronki
tatara z biedronki
tatar z biedronki
karkówkę z biedronki
flaczki z biedronki