Przepis na kruche ciasto do malinowej chmurki 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- maliny (ilość według uznania)

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę pszenną i cukier puder. Dodaj pokrojone w kostkę masło i żółtka.
2. Zagnieć szybko składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Gdyby składniki były zbyt suche, dodaj łyżkę zimnej wody.
3. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
4. W międzyczasie przygotuj maliny. Jeśli korzystasz z mrożonych malin, najpierw rozmroź je i odsącz z nadmiaru soku.
5. Wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części - jedną większą i drugą mniejszą.
6. Większą część ciasta rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłóż nią dno i boki formy do pieczenia.
7. Wyłóż maliny na ciasto w formie.
8. Z mniejszej części ciasta przygotuj pokrywający chmurkę wierzch. Możesz użyć do tego foremek, żeby nadać mu różne kształty.
9. Pokryj maliny ciastem w wybranych kształtach.
10. Wstaw formę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
11. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i studź je przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

bezę do malinowej chmurki
kokosowe chmurki
kruche ciasto
ciasto kruche
kruche ciasto na spód